Pressemitteilungen

13 Nov.

Legro kündigt Übernahme der Aurich-Wiesmoor-Torfvertriebs GmbH an

Die Legro Group B.V., einer der führenden europäischen Hersteller von Substraten und Deckerden, kündigt die Übernahme der Aurich-Wiesmoor-Torfvertriebs GmbH (AWT) an. Mit dieser Übernahme stärkt Legro die eigene Position, im Hinblick auf den Zugang zu Rohstoffen für die Produktion von Deckerden.

AWT verfügt über rund 230 Hektar Torffelder in Norddeutschland mit einer Lizenz zum Abbau für die nächsten 20 Jahre. Mit einem engagierten und professionellen Team von 18 Mitarbeitern beliefert das Unternehmen den europäischen Gartenbau mit hochwertigen Rohstoffen. Der Geschäftsführer der AWT GmbH Frank Tamminga äußert sich zur Übernahme: „Anfang 2019 haben wir realisiert, dass es für AWT von wesentlicher Bedeutung ist, für die Zukunft einen strategischen Partner zu finden. Unsere guten Erfahrungen mit Legro und die Tatsache, dass es sich dabei um ein Familienunternehmen mit einer langfristigen Vision handelt, sind entscheidende Faktoren, die zu unserer Unternehmenskultur und -mentalität passen. Mit diesem Schritt sichern wir die Zukunft unseres Teams, indem wir es in ein größeres Unternehmen integrieren, das neue Möglichkeiten bietet.

Die Legro Group ist ein führender Substrathersteller mit dem Schwerpunkt auf Champignon-Deckerde, die über die Legro Mushroom Casing Solutions B.V. vermarktet wird. Anfang dieses Jahres wurde eine neue, hochmoderne Produktionsstätte in Cuijk, Niederlande, eröffnet. In der Übernahme von AWT sieht Legro eine Chance, die Verfügbarkeit und die Zufuhr von Rohstoffen sicherzustellen. Franc Swinkels, COO Legro Group B.V.:

„Deutscher Schwarztorf ist ein bedeutender Rohstoff für den professionellen Pilzanbau. Die charakteristischen Eigenschaften dieses Rohstoffs sind einzigartig und bilden die Grundlage für die Herstellung einer qualitativ hochwertigen Deckerde. AWT ist für uns seit vielen Jahren ein geschätzter Schwarztorf-Lieferant. Besonders die professionelle Einstellung des Unternehmens und der Fokus auf Qualität sind für uns sehr wichtig. Mit dieser Übernahme sichern wir auf lange Sicht die Versorgung unserer Produktion mit hochwertigen Rohstoffen.“

In den vergangenen Monaten wurde Hortirent, der Unternehmensteil von AWT für die Vermietung von Maschinen, als unabhängige Organisation ausgegliedert. Die Abteilung für die Torfgewinnung und für landwirtschaftliche Lohnarbeit von AWT wird als eigenständiges Unternehmen innerhalb der Legro-Gruppe weitergeführt und einen Teil des Rohstoffbedarfs von Legro für die Herstellung von Deckerde sichern.

16 Nov.

Nieuwe dekaarde van Legro

Een nieuwe productielocatie biedt nieuwe product mogelijkheden! In de maand November verscheen er een artikel over onze nieuwe dekaarde in het magazine Paddestoelen.

Eerder dit jaar opende Legro Mushroom Casing Solutions in Cuijk een nieuwe productielocatie voor haar dekaardes. Op een terrein van 9 hectare herrees een imposante fabriek (zie ook Paddestoelen 3/2020). Product Manager Ronald Vermunt: ''In tegenstelling tot voorheen kunnen we op onze nieuwe locatie alle inkomende grondstoffen direct binnen opslaan. Hierdoor worden deze producten minimaal beïnvloed door factoren van buitenaf, waardoor de kwaliteit van grondstoffen nog beter kan worden gewaarborgd. Een grote meerwaarde voor de consistentie van het product.''

 

Naast het borgen van een optimale productkwaliteit levert de nieuwe locatie ook mogelijkheden voor verdere productieontwikkeling. ''Binnen Legro focussen we ons continu op het leveren van de best mogelijke oplossing voor onze klant. Op deze nieuwe locatie kunnen we onze naam, Casing Solutions, echt eer aan doen. Zo zoeken we met onze wereldwijde klanten naar de juiste oplossing voor hun teelt. Dit hoeft niet direct altijd een dekaarde te zijn, we kunnen met behulp van onze kennis ook lokaal beschikbare grondstoffen toepasbaar maken door één van onze mixproducten toe te voegen. De komst van onze nieuwe locatie biedt meer mogelijkheden omdat we hier letterlijk meer ruimte voor hebben.'' 

Nieuwe plukdekaarde
Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een nieuwe dekaarde voor de plukmarkt in het portfolio van Legro. Vermunt legt uit: ''Door nieuwe mengtechnieken toe te passen hebben we een product ontwikkeld dat antwoord geeft op de specifieke klantvraag in het pluksegment, waar onder andere een grove structuur van de dekaarde van groot belang is. Dit stelt de kweker in staat om grip te houden op de hoeveelheid en tevens spreiding van de champignons, wat de plukprestatie en kwaliteit van de champignons ten goede komt. Dat in combinatie met een goede waterhuishouding en porositeit van het product maakt deze plukaarde een uniek product. De sector is in ontwikkeling en wensen en eisen aan onze producten veranderen. Met behulp van onze nieuwe locatie kunnen we hier volop met de klant in meedenken.'' 

Artikel is afkomstig uit Paddestoelen Magazine November 2020

27 Juli

Legro Mushroom Casing Solutions naar nieuwe locatie

Legro Mushroom Casing Solutions, het vroegere Topterra, is verhuisd van Wanssum naar Cuijk, in de haven van Katwijk. En nee, niet aan zee maar aan de Maas. Tijd voor een gesprek met de eigenaren van Legro Group, vader en zoon Sjef en Franc Swinkels.

Legro Mushroom Casing Solutions B.V. is onderdeel van Legro Group B.V., een organisatie met een historie die teruggaat tot 1924. Per 1 mei is het bedrijf verhuisd van de productielocatie in Wanssum naar Cuijk. De vader van Sjef Swinkels startte begin jaren ’60 met de productie van dekaarde voor de champignonteelt, onder de naam Gebroeders Swinkels. Deze dekaarde werd nog geproduceerd met veen uit de Peel. Dit gebeurde tot midden jaren ’70, ook de periode dat er gestopt werd met het winnen van veen uit deze Nederlandse regio.

Nooyen Dekaarde
In 1976 kwam de leiding van Legro in handen van Sjef Swinkels. Kant en klare dekaarde werd er in die periode niet geproduceerd, maar grondstoffen voor dekaarde werd nog wel geleverd aan Belgische klanten die zelf het eindproduct maakten. Sjef Swinkels: “Piet Nooyen, van Nooyen Compost uit Helenaveen, kwam in 1978 met de vraag of we de productie van kant en klare dekaarde weer wilden oppakken. In deze samenwerking heb ik toen samen met Piet het bedrijf Nooyen Dekaarde opgericht. Dit liep allemaal prima. Helaas overleed Piet door een noodlottig ongeval. In dezelfde periode waren we aardig uit ons jasje aan het groeien in Asten, waar Nooyen Dekaarde gevestigd was, en door de overname van Interterra in Wanssum hebben we besloten de hele productietak van dekaarde te verhuizen naar Wanssum.”
 

Topterra
De jaren rond de eeuwwisseling waren een drukke periode voor de familie Swinkels. Sjef: “We waren steeds aan het groeien, en omdat het grootste deel van de grondstoffen uit Duitsland kwam, iets dat trouwens voor wat betreft de dekaarde nog steeds zo is, besloten we een gedeelte van onze verpakte dekaarde bij Humuswerke Worpswede te laten produceren. Ook namen we de resterende aandelen over van de firma Nooyen, en tegelijkertijd wilden we meer afzet voor de snijmarkt. Het relatief kleine Brill dekaarde, van Lam Janssen, timmerde daar aardig aan de weg met een dekaarde waarin steenslijpsel was verwerkt. We hebben Brill overgenomen, en omdat we volledig eigenaar waren van Nooyen Dekaarde besloten we de naam te veranderen in Topterra Holland B.V.”                               
In 2005 werd het Duitse Humuswerke Worpswede ook ingelijfd, van daaruit werden nu de Duitse klanten rechtstreeks beleverd. In 2010 is er in Worpswede een nieuwe productiehal opgeleverd.

Wanssum
Wanssum was voor Topterra een goede plek. Niet te ver van de klanten, en aan de Maas, waardoor rechtstreeks met schepen de grondstoffen konden worden aangeleverd. Swinkels: “We wisten eigenlijk al 10 jaar dat we op den duur weg moesten. De provincie had grote plannen met het gebied, er werd een rondweg rond het dorp aangelegd, die inmiddels bijna klaar is, en die onze al beperkte ruimte nog verder zou inkrimpen. Op het laatst was het echt behelpen. Al langere tijd konden we onze vrachtwagens niet meer kwijt in Wanssum, die stonden in Helmond. De logistiek was een echte uitdaging, dat kan ik je vertellen.”  Het toenmalige Topterra moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, en na een aantal opties bekeken te hebben in de loop van de jaren, is men uitgekomen inCuijk. Swinkels: “Voor ons was het vooral belangrijk dat we een locatie zouden vinden die aan een paar voorwaarden moest voldoen. De ligging ten opzichte van onze klanten moest goed zijn, maar een groot vaarwater, direct aan de locatie, is voor ons van het uiterste belang. Ook willen we op deze plek alleen maar champignon dekaarde produceren, en dit niet vermengen met andere activiteiten van Legro.

Cuijk
Cuijk kwam in 2017 al in beeld als nieuwe plek voor Topterra, dat in 2018 een naamswijziging doorvoerde van Topterra Holland B.V. naar Legro Mushroom Casing Solutions. Tegelijkertijd werd de Duitse tak Humuswerke Worpswede GmbH omgedoopt in Legro Germany GmbH. “Legro, weet je wat dat betekent?” vraagt Swinkels, “Levende Grond. Zo zien wij ons product natuurlijk ook, en in de dekaarde komen de champignons tot leven. Qua naam houden we graag vast aan de oorsprong van ons bedrijf. Het is een familiebedrijf, maar tot 2018 hadden we in een voor ons belangrijke exportmarkt, Australië, een vestiging van Legro voor de substraten en Topterra voor de dekaarde. Niet echt efficiënt. Franc wees mij daarop, ook naar buiten toe wilden we onze krachten bundelen en daarnaast is het voor iedereen overzichtelijk om onder 1 naam verder te gaan. Legro maakt substraten voor zachtfruit, boomteelt, jonge planten en champignons.

Deze locatie, omdat het bedoeld is voor alleen de paddenstoelen, heeft vaak andere ingangsstromen dan onze andere bedrijven. De basis voor dekaarde komt nog steeds uit Duitsland, en de verwachting is dat we daar nog zeker 10 jaar kunnen doorgaan. Voor andere substraten ligt dat anders, het lichtere veen komt al vooral uit de Baltische staten. De tuinbouwtak neemt afscheid van het Duitse veen, maar onderop ligt nog zwartveen voor dekaarde.

In Cuijk, op de huidige Legro plek, stond eerst een houtzagerij, die door bedrijfsbeëindiging werd ontmanteld. Het perceel in Wanssum was 1,5 hectare, in Cuijk heeft Legro nu de beschikking over 9 hectare. “Mochten we grondstoffen overzees aan moeten gaan voeren, dan worden volumes groter en daarmee dus ook de behoefte aan opslagcapaciteit” aldus Swinkels, “We gaan nu een breder pallet aanbieden aan de champignontelers, omdat we veel flexibeler zijn. Ons productieproces an sich verandert niet, maar we kunnen meer verschillende mengsels maken. We hebben hier meer plaats overdekt dan ons hele perceel in Wanssum.”  


Size matters
Bij het betreden van de werkelijk enorme hal, die eerst helemaal werd gestript en daarna opnieuw werd opgebouwd, valt inderdaad op dat alle grondstoffen en mengsels keurig geordend in grote vakken liggen. Vrachtwagens hebben plaats om af te laden en rond te rijden. 1 Lopende band komt rechtstreeks uit de naastgelegen haven, en er wordt nog gewerkt aan een dwarsband die het product uit het schip direct kan lossen in elke gekozen opslag, zonder tussenkomst van een laadschop. Alle opslag is binnen. Swinkels: “Dit moet resulteren in een nog constanter product. We doen twee derde van onze afzet vanaf hier in bulk voor de West-Europese markt, en een derde verpakt voor de wereldwijde export. We gaan ervan uit dat de vraag naar steeds andere dekaarde, om een bepaalde specialistische teelt te faciliteren, zal stijgen, de manier waarop dekaarde wordt gemaakt zal veranderen. Wij zijn er klaar voor!”  

Artikel is afkomstig uit Mushroom Business July 2020. www.mushroombusiness.com 

7 Jan.

Zusammen gekommen durch die Begeisterung für Innovationen und Kundenorientierung

Zwei führende Hersteller der Substratindustrie verkünden die Bündelung ihrer Kräfte. Im Januar 2020 übernahm der niederländische Substrathersteller Legro 50% der Firmenanteile von Botanicoir, dem Britisch/Sri Lankischen Kokosproduzenten.

Diese Partnerschaft ermöglicht es Botanicoir notwendige Investitionen zu tätigen, um die ständig wachsende Nachfrage nach gepressten Kokosprodukten zu bedienen und die Produktentwicklung zu beschleunigen. Beide Firmen stehen für Innovationen in der Substratindustrie. Die kombinierte Expertise wird diese Positionen weiter stärken.

Botanicoirs Geschäftsführer Kalum Balasuriya sagt: „Wir haben das Gefühl, dass Legros Firmenkultur sehr gut zu uns passt. Vertrauen, Transparenz, Qualität und Kundenorientierung stehen im Zentrum unseres Handelns. Legro teilt dieselben Werte.“

Er erklärt weiter: „Beide Firmen werden weiterhin unabhängig handeln. Unsere Art, wie wir uns Dingen widmen, wird sich nicht ändern. Es handelt sich mehr um eine Zukunftsentscheidung. Wir schauen in die Zukunft, um die Kundenbedürfnisse und -erwartungen bezüglich Wachstum und Innovationen zu erfüllen. Beide Firmen besitzen die Erfahrung und die Mittel, um den nächsten Schritt in Richtung technologische Weiterentwicklung und Produktforschung zu gehen.“

„Der Markt verändert sich, während Kultivateure sich mit immer mehr Herausforderungen konfrontiert sehen.“, sagt Legros Geschäftsführer Ted Buis. „Wir müssen einen Schritt weiter gehen und uns unseren Herausforderungen stellen. Indem wir diesen wichtigen Schritt zusammen gehen, können Botanicoir und Legro zusammen ihr Produktportfolio und ihre Marktdurchdringung verbessern, um unsere Kunden auf diese Weise so gut es geht zu unterstützen.“

Sowohl Botanicoir, als auch Legro, bleiben Familienbetriebe. Beide sind stolz, hervorragende Qualitätsprodukte und ein hohes Maß an Service der weltweiten Kundschaft zu bieten. Die Synergie zwischen den Firmen ist groß und verstärkt sich durch das Ethos, der tief durch beide Organisationen läuft.

Über Botanicoir
Botanicoir ist ein Familienunternehmen, das immer noch von seinen Gründern Kalum und Samantha Balasuriya betrieben wird. Mit ihrer Verkaufs- und Marketingniederlassung in Großbritannien und den Produktionsstätten in Sri Lanka und Indien, haben sie volle Kontrolle über den Herstellungsprozess. Damit kann eine qualitativ hochwertige, weltweite Belieferung sichergestellt werden. Botanicoir hat ein engagiertes Team, dass Produkte anbietet, die den Ansprüchen der Anbauer gerecht werden. In erster Linie liegt der Fokus auf gepressten Kokosprodukten für den professionellen Beerenobst- und Gemüsesektor. Ihre Philosophie ist einfach: Dem Kunden höchste Qualität anzubieten und sie Hand in Hand mit ihm weiter zu entwickeln und zusammen zu wachsen.

www.botanicoir.com

 

Über Legro
Legro ist ein unabhängiges Familienunternehmen mit zusammen 250 Mitarbeitern. Mit einer Geschichte und Erfahrung von nahezu 100 Jahren, ist Legro zu einem der weltweit größten Substrathersteller gewachsen.  Inzwischen steht die vierte Generation Swinkels am Ruder. Mit derselben Begeisterung wie ihre Kunden arbeitet sie täglich auf vier Kontinenten an den besten, kundenspezifischen Substraten für Baumschulen, Jungpflanzenbetriebe, Beerenobstanbauer und Champignonzüchter auf der ganzen Welt. Um die allerbeste Qualität zu garantieren, hält Legro die gesamte Rohstoffkette selbst in der Hand. Darum ist das Unternehmen unter anderem im Besitz eigener Torfflächen und eines eigenen Transportunternehmens.

 

Top