Deze locatie, omdat het bedoeld is voor alleen de paddenstoelen, heeft vaak andere ingangsstromen dan onze andere bedrijven. De basis voor dekaarde komt nog steeds uit Duitsland, en de verwachting is dat we daar nog zeker 10 jaar kunnen doorgaan. Voor andere substraten ligt dat anders, het lichtere veen komt al vooral uit de Baltische staten. De tuinbouwtak neemt afscheid van het Duitse veen, maar onderop ligt nog zwartveen voor dekaarde.
In Cuijk, op de huidige Legro plek, stond eerst een houtzagerij, die door bedrijfsbeëindiging werd ontmanteld. Het perceel in Wanssum was 1,5 hectare, in Cuijk heeft Legro nu de beschikking over 9 hectare. “Mochten we grondstoffen overzees aan moeten gaan voeren, dan worden volumes groter en daarmee dus ook de behoefte aan opslagcapaciteit” aldus Swinkels, “We gaan nu een breder pallet aanbieden aan de champignontelers, omdat we veel flexibeler zijn. Ons productieproces an sich verandert niet, maar we kunnen meer verschillende mengsels maken. We hebben hier meer plaats overdekt dan ons hele perceel in Wanssum.”
Size matters
Bij het betreden van de werkelijk enorme hal, die eerst helemaal werd gestript en daarna opnieuw werd opgebouwd, valt inderdaad op dat alle grondstoffen en mengsels keurig geordend in grote vakken liggen. Vrachtwagens hebben plaats om af te laden en rond te rijden. 1 Lopende band komt rechtstreeks uit de naastgelegen haven, en er wordt nog gewerkt aan een dwarsband die het product uit het schip direct kan lossen in elke gekozen opslag, zonder tussenkomst van een laadschop. Alle opslag is binnen. Swinkels: “Dit moet resulteren in een nog constanter product. We doen twee derde van onze afzet vanaf hier in bulk voor de West-Europese markt, en een derde verpakt voor de wereldwijde export. We gaan ervan uit dat de vraag naar steeds andere dekaarde, om een bepaalde specialistische teelt te faciliteren, zal stijgen, de manier waarop dekaarde wordt gemaakt zal veranderen. Wij zijn er klaar voor!”
Artikel is afkomstig uit Mushroom Business July 2020. www.mushroombusiness.com